Allerede i januar er det på tide å så frøene til planter med lang utviklingstid. Hvis ikke de kommer i jorda nå, får ikke plantene tid til å utvikle fruktene sine før det igjen er høst. Men lys er det for lite av på denne årstiden – også i vinduskarmen. Derfor må vi sørge for at de små plantene får lys i form av kunstig plantebelysning.
DETTE SÅR JEG INNENDØRS I JANUAR-FEBRUAR
- chili
- artisjokk
- små busktomater som skal stå i vinduskarmen og gi tomater før den ordentlige tomatsesongen starter
- paprika
- rotselleri
- purre
- løk
SÅING I GJENBRUKSUTSTYR
For hobbydyrkeren er det ikke nødvendig å kjøpe masse nytt fancy utstyr. På dette området er det supert med gjenbruk av emballasje en ellers bare skulle ha kastet.
Her er noen forslag til hva du kan bruke:
- druebeger, jordbæresker og annet som kan virke som et lite minidrivhus.
- melkekartonger og juicekartonger. Når jeg sår klipper jeg de opp på langs, når jeg planter om litt større småplanter bruker jeg dem stående. Jeg klipper et lite hull i hvert hjørne for at overskuddsvann kan renne ut.
- yoghurtbeger med små hull i bunnen.
- småpotter fra tidligere blomsterkjøp, stemorsblomster, svibler og liknende
Alt dette fungerer veldig fint når en bare har en liten kjøkkenhage. Hvis en skal dyrke i litt større skala må plassen utnyttes litt mer effektivt. Da kan det være lurt å kjøpe ulike typer pluggbrett og potter av god kvalitet – som så kan brukes år etter år.
JORD
Når du kommer på hagesenteret for å kjøpe jord til frøene dine får du som regel anbefalt såjord. Såjord er supert å så i siden den er spesiallaget for frø som skal spire. Den inneholder ingen store fragmenter, den er luftig og lar vann renne lett igjennom. Og den er mager. Perfekt for frø som ikke vil ha det så næringsrikt når de spirer. De har nemlig med seg sin egen lille nistepakke på veien, og trenger ikke ekstra næring den første spede perioden i sitt liv.
Likevel sår ikke jeg i såjord. Jeg bruker plantejord (økologisk). Plantejorden er jord som inneholder en del næring, og som plantene kan vokse i en stund i før jeg trenger å tilføre ekstra næring i form av bokashivann eller gullvann. Les mer om gullvann her.
Plantejorden får en kjøpt i større sekker enn såjorden, og den er betraktelig billigere. Hittil har ingen av plantene mine protestert på dette valget, og jeg tenker også at når jeg sår direkte på friland er det jo ikke såjord jeg sår i, og det går jo også bra.
Et alternativ er å ha plantejord i bunnen av beholderen du skal så i, og såjord på toppen. Da spirer frøene i såjorden, og når røttene blir lengre og kraftigere vokser de ned i laget til den næringsrike plantejorden.
Du kan også blande i noe som heter Perlite. Det er små korn av en vulkansk masse. Helt miljøvennlig og fin å bruke. Perlite sørger for en luftigere struktur i jorda, noe som er godt for skjøre og ferske røtter. Når jeg bruker bare Perlite er det på jordoverflaten for jevne ut fukten og for å hindre muggdannelse på toppen av jorda.
FUKT
På frøposen står det som regel god veiledning på hvordan frøene skal sås. Hvor dypt det skal sås og når det skal sås.
Når frøet er sådd er det viktig å sørge for at jorden er fuktig. Du kan vanne ved å la jorda trekke til seg vann gjennom dreneringshullene på undersiden av beholderen du har sådd i. Hell vann på bretter den står på, og la jorden suge det opp. Men pass på at jorden er fuktig, ikke våt. Du kan også bruke en sprayflaske og dusje ovenfra. Jeg bruker ofte en gammel drikkeflaske som for eksempel Imsdal vann. Tuten sørger for at passe mye vann renner ut.
Hvis ikke beholderen har lokk, som f.eks. druebeger, er det lurt å legge over noe av klar plast med noen hull i. Du kan bruke plastfolie som du stikker noen hull i så fukten kan komme ut. Da unngår du lettere at jorden tørker ut, uten at det blir for fuktig.
TEMPERATUR
Jorden du sår i bør ha blitt temperert i romtemperatur en stund før du sår. Frøene vil ikke ha kald jord.
Mens spirene skal vekkes til liv trenger du ikke å plassere dem lyst, men de trenger varme. Mellom 20-22 grader er fint. Et godt sted kan være varmekablene på badet. Men du må passe på som smeden! Når frøene først har bestemt seg for å spire går det rasende fort! Er du bare et par timer for sent ute kan spiren ha strukket seg i jakten etter lys i den grad at den har blitt lang, blek og ranglete. Og dette på bare noen timer. Det kan være du klarer å redde den ved å sette den kjøligere i 15-18 grader og med vekstlys på, men det kan også være den er så tynn at den knekker, for så å dø.
Denne feilen har jeg gjort flere ganger, og har nå gått over til en annen løsning der jeg isteden for å bruke varmekablene kombinerer varmematte og vekstlys.
VARMEMATTE
Varmematte er en matte med små varmekabler i seg, og som en kan sette brettet med pottene/begrene/melkekartongene på. Dermed får jorda og frøene god temperatur under ifra uten at selve rommet trenger å være så varmt. Men, dette hjelper ikke hvis du ikke har LYS!
VEKSTLYS
Når en sår i januar er det alt for lite naturlig lys for plantene å hente. Selv om de står i vinduskarmen. Ikke før i april er dette lyset nok for små planter. Derfor MÅ du kjøpe en eller annen form for vekstlys til plantene dine. De kan kjøpes på alle hagesentre som finnes, og i diverse nettbutikker. Vekstlyset henges over småplantene, ca. 10 cm over, og bør være på mellom 12-15 timer i døgnet. Ikke hele døgnet, for småplanter trenger hvile, akkurat som oss. Det kan være lurt å investere i en timer for å slippe å huske å slå av og på.
Når du sørger for at småplantene har nok lys og at de har det passe varmt, får du fine og kraftige planter. Hvis plantene har det for varmt med for lite lys, får du lange, bleke og ranglete planter. Har du nok lys, men har det for kaldt, vil plantene stoppe å vokse eller vokse sakte. De dør ikke, men venter på bedre tider.
Lykke til med dyrkingen!